Wednesday, October 3, 2012

gary becker - suc ekonomisi - crime economics

Becker's interest in criminology arose when he was rushed for time one day. He had to weigh the cost and benefits of legally parking in an inconvenient garage versus in an illegal but convenient spot. After roughly calculating the probability of getting caught and potential punishment, Becker rationally opted for the crime. Becker surmised that other criminals make such rational decisions. However, such a premise went against conventional thought that crime was a result of mental illness and social oppression.
While Becker acknowledged that many people operate under a high moral and ethical constraint, criminals rationally see that the benefits of their crime outweigh the cost such as the probability of apprehension, conviction, and punishment, and their current set of opportunities. From the public policy perspective, since the cost of increasing the fine is trivial in comparison to the cost of increasing surveillance, one can conclude that the best policy is to maximize the fine and minimize surveillance. However, this conclusion has limits, not the least of which include ethical considerations.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Becker


ABD’li sosyolog ve ekonomist Gary Becker, doktora öğrencilerinin sınavına geç kalmak üzeredir. Arabasıyla son sürat okulun bahçesine girer fakat park yeri sınav yerine epeyce uzakta kalmıştır. Bir an düşünür ve karar verir. Arabasını, park etmenin yasak olduğu sınavın yapılacağı sınıfın önüne park edecektir. Sınav çok önemli olduğu için cezayı göze almak en iyi seçenek gibi durmaktadır. Arabayı park eder ve sınıfa dalar. Becker, sınav süresince yaptığı davranışı düşünür ve o âna kadar kimsenin fark etmediği bir gerçeği fark eder. Gary Becker’e 1992 Nobel Ekonomi Ödülü getiren bu gerçek, suç işlemenin ardındaki rasyonelliktir. Becker, sınavda şöyle düşünmüştür: “Her akıllı insan için, suçun beklenen getirisi beklenen maliyetinden yüksekse o suçu işlememek anlamsızdır.”
Küreselleşen dünyada artık suçlar farklılaşıyor, giderek daha organize hâle geliyor, hatta bazı noktalarda özellikle ekonomi dünyasında suçun artık neredeyse bir önemi kalmadı gibi. Hatta bazı noktalarda suçun rasyonel bir gerekçesi olduğu yönünde bir algı bile var.
Son yıllarda ekonomi biliminin en nevi şahsına münhasır iktisatçılarından biri olarak kabul edilen Becker, bir suçlunun, uygulamaya geçireceği faaliyetten hem elde edeceği getiriyi hem de işleyeceği suçtan dolayı muhtemelen alacağı cezayı rasyonel bir şekilde dikkate alarak, farklı davranışlarda bulunacağını söylüyor.

http://www.taraf.com.tr/pelin-cengiz/makale-turkiye-nin-suc-ekonomisi.htm

No comments:

Post a Comment

yorumlarinizi her zaman yazabilirsiniz, birbirimizden birsey ogrenmek adina...