Saturday, July 7, 2012

bilgi universitesi mi bahcesehir universitesi mi? ve digerleri

 Yazinin hafif guncellenmis  yeni linki artik su sayfadadir
http://canergerek.blogspot.com.tr/2016/07/hangi-ozel-universite-daha-iyi.html

67 comments:

  1. Merhaba,

    Detayli yazi icin cok tesekkurler.

    Benimde yaptigim arastirmalar sonucu bahcesehir bilgiden en azindan mevcut haliyle 1-2 gomlek ustun.

    Ozellikle son donemlerde stanford, mit, harvard unileriyle yaptiklari anlasmalar, batiya dogru akan nehir gibi kulturel ve tarihi projelere verilen onem ve coop programi fark yaratiyor. Kaldiki bu gibi imkanlar koc sabancida dahi yok.

    Sizce koc ile bahcesehir arasinda ornegin cok ciddi bir fark var mi ? Bahcesehirden mezun olup saygin bir kurumun master derecesi elde edilse esdeger belkide daha saygin bir konum elde edebilir mi ?

    Bununla beraber bahcesehir 2023 itibariyle ilk 500 de iyi yerlere gelecegini iddia ediyor sizce gercekligi nedir ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yorumunuz icin tesekkurler. koc ile bahcesehir universitesinde evet fark var ve bu fark suan hala cok buyuk.koc universitesi kurulusundan bu yana tamamen bilimsel uretimi gerceklestirecek kadrolarla kurulmustur. bu noktada da sabanci ile birlikte turkiyede akademik uretimi gerceklestiren akademisyenlerin en iyilerini toplamaya calismistir.(ankarada bu isi bilkent yurutuyor) akabinde de basarilar gelmeye baslamistir da. suan turkiyenin en iyi 3 universitesi hangisi diye sorsaniz koc sabanci ve bilkent derim. maalesef bogazici ve odtu arkaya dusmeye basladilar. hocalarini bu universitelere kaptirdilar ve butce olarak da zorlanmaktalar. rekabet etmeleri cok zor ozel universitelerle. bahcesehir ise kurulusundan itibaren bilimsel uretimi gozardi etmis bir universite. enver yucelin dunyasini okumaya calisiyorum ve sanki dersanecilik donemlerinden kalma olayi tamamen egitim ogretim kismina indirgemis bilimsel uretim kismini es gecmis henuz anlayamamis gibi geliyor.ilk 500 sorunuzla birlestirirsek iyi bir egitim vererek ilk 500'e girilemez. ilk 500 listelerini iyi okumak lazim. enver beyin ve rektorunun ve danismanlarinin ilk 500 degerlendirme olcutlerini iyi kavrayamamaktalar. bu olcutlerden bazilarini sayarsak, akademisyen basi bilimsel dergilerde yayin, bilimsel yayinlara atif sayisi, (bazilarinda)nobelli akademisyen,ogrenci sayisi vs. lisans ogrencilerine iyi bir egitim vermek ilk 500 kriteri degildir henuz. kaldi ki olculmesi de cok zordur. bilimsel uretim olmadan ilk 500e girmek mumkun degil. akademisyenlerini ilk 500e girecek sekilde, bilimsel makaleler yazanlardan sectigini soylemek de zor. o yuzden bahcesehirin 2023te ilk 500 soylemi, harvard olmak icin 100 yil beklemeye sabrimiz yok soylemleri suan sadece soylem, daha fazlasi degil.gecenlerde twitterda enver beyin danismaniyla bu ilk 500 olayini tartisma imkanim olmustu. kendisi ilk 500 siralamsinin patent ve projelere gore belirlenmesini oneriyor. bu mantik danisman olursa 2053te de biryere gelemezler. universiteler sadece patent alan ya da ozel sektore proje ureten yerler degildir halbuki. bu islerin teori kisimlarina da bakan hpatentle olculemeyecek bilimsel uretimleri de yapan yerler. ekonomik katki ya da patent katkisini gozonunde bulundurmak, sosyal bilimleri hice saymaktir. psikoloji bolumunden siyaset biliminden patent bekleyemezsiniz.ekonomik katkisini olcemezsiniz. patent mantigi ile yaklasmak, teoriyi gormemektir ve bu da sizin universiteler ile meslek yuksekokullari arasindaki farki bile henuz bilmedignizi gosterir.

      ustelik bu ilk 500 siralamalarinda tip bolumunun olmasi onem tasimakta. oralarda bilimsel uretim cok daha fazla olmakta. tip olmadan ilk 500 universite listelerinin bircoguna girmeniz cok ama cok zordur. o nedenle tip bolumu olmadigindan alan bazli ilk 500 listelerine girmek daha olasidir. nitekim alan bazli bakildiginda turk unilere ilk 500 hatta 200lere kadar girebilmektedir.

      saygin konum sorunuz icin oncelikle lisans derim. lisansinizi koc veya sabancida yapmaniz ya da bogazicinde daha iyidir. sayginlik olarak da daha fazla saygi gorursunuz. calismaya basladiktan sonra master kismina gelince hangi alanda ise basladiginiza gore tercihler yapmak gerekebilir. ama suan is dunyasinda calismaningetirdigi yogunluk bircok rasyonel insani bahcesehir ve bilgiye yonlendirmekte. cunku yogunluk, uzaklik, master programinin zorlugu gibi nedenler koc ve sabanci unilerini arkaplana itiyor. once lisansi tamamlayip, tamamladiktan sonra konjokturel tercihler yapmak suan daha mantikli gozukuyor.

      Delete
  2. Kesinlikle katiliyorum yazdiklariniza. Bahcesehirin siralamada geri olmasi egitiminin kalitesizliginden veya aldigi patentlerin yetersizliginden degil; aksine yaptigi uluslararasi anlasmalarla en azindan lisans seviyesinde kaliteli bir universite. Sadece dediginiz gibi arastirma, bilimsel calismalar vb konulari es geciyorlar bu da ilk 500 mantigina tamamen ters bir durum.

    Sonucta bu siralamalari yapan kurumlar sizin mit, stanfordla olan anlasmalariniza bakmiyorlar, akademisyen basi makale sayisi, hakemli dergilerde yayinlanan makale sayisi vb gostergelere bakiyorlar, bu bakimdan bende ilk 500 un sadece gostermelik bir hedef oldugunu dusunuyordumki son aldigim kesinlesmis haberle bunun yanlis oldugunu anladim.

    Bahcesehir sessiz sedasiz tip fakultesi acmis, genetik bolumunde yale ile diger tip bolumlerinde ise newyork uni ile anlasma yapmis. Ozellikle dunyada uluslararasi siralamalara bakarsam tip fakultesi olan universitelerin ust siralarda yer aldigini goruyorum belirttiginiz gibi belki bui sayede bahcesehir ciddi bir ivme kazanabilir ?

    Bununla beraber kurumsalliktan bahsetmistiniz. Dediklerinize harfiyen katiliyorum, kurucunun yonetimi altinda bir universite izliyoruz, bir anda okulun kisaltmasi Bau olarak degisebiliyor boyle sey olur mu ?

    Yinede farkli bir acidan bakarsam enver yucel bildigim kadariyla new york uni de mutevelli uyesi bahcesehirin bu kadar gelismesinde ve populer olmasinda onun payi buyuk. Ancak kisa vadede bunlarin yararli iken uzun vadede kurucu olan kisinin daha geri planda kalmasi gerektigini dusunuyorum. Sonucta 20 yillik bir universite cikiyor harvardla anlasma yapiyor, tam olarak kavrayamiyorum bazen olayi.

    Son olarak dediginiz uni siralamalarina katilirken hemen ardindan en azindan lisans seviyesinde bahcesehiri yazabilirim ve tip fakultesi gercekten saglam temellerle kuruluyor ve arastirma onemseniyorsa bu siralamada yukarilara cikabilecegini dusunuyorum.

    Yorumlariniz icin tesekkur ederim.

    ReplyDelete
  3. fakat bir noktayi vurgulamam da yarar var, her ne kadar lisansta kaliteli egitim veriyor desek bile hala uluslararasi standartlarda yeterli diyemeyiz.

    stanford mit veyahut harvard olayina da aciklik getirmekte yarar var. ikili iliskileri iyi okumak gerekir. bu universiteler ile yapilan anlasmalarin boyutu cok onemli. bu antlasmalar ile harvard ya da mit seviyesinde egitim alinacagi bilgisi yok. cok onemli olmayan bir kismi donemsel bir kismi proje bazinda anlasmalar olabiliyor ve universiteler bunu cok muhimmis gibi yansitabilmekte cunku hedef kitle ile arasinda asimetrik bilgi erisimi var. son sinifa gectiginde ya da daha oncesinde bu universitelerde gidip uzun sureli egitim alanacaksa bir tercih nedeni olabilir ama bunun boyle oldugnu hic sanmiyorum.

    tip yazilacaksa ve bahcesehir bunu aciyorsa devlet universitelerine tercih edin kesinlikle derim. yuksek bir ihtimalle devlete gore daha iyi olanaklar sunacaktir ve ilk mezun lar her zaman degerlidir onemlidir.ama burdan ilk 500 icin iyi bir kaynak olacagi dusuncesi cikarmak hata olur. ilk 500 icin tip fakultesinin varligi sart olabilirken ilk 500un garantisi de degildir.maryland universitesi ya da minnesota universitesi sosyal bilimlerde dunyada ilk 20 universite arasina girebilmekte ama genel siralamada 100-200 arasinda bulunmakta. bu demektir ki bu universiteler her alanda basarili olamamis. her alanda basarili olamayan bir turk universitesi hele de bunu kendine siar edinmemis bir vakif universitesi ilk 500 u girmek icin daha cok bekler.

    enver yucelin mutevelli heyet uyeligini bilmiyorum ama olmasi icin bir sebepte goremiyorum.ayni sifatta kac kisi daha var bakmak lazim. dogrulugu cok sallanti bir bilgi bu.ama evet bahcesehirin buralara gelmesi bile cok buyuk basaridir ve kaynaginda o vardir. suanki amator ruhu zararlari kismen kapatiyor. ama onunkisi biraz aziz yildirim olup aykut kocamanin islerine karismak, taktik vermek. bilgide kimse remzi sanverin isine karismaz, mudahale etmez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anliyorum. Bildigim kadariyla kimi universite ile yaz donemi 2-3 ay kimisi ile 6ay degisim anlasmalari var. Web sitelelerinde en azindan boyle yaziyor.

      Tip fakultesiyle ilgili yorumunuzu dikkate alacagim.

      Faydali yorumlariniz icin cok tesekkur ederim. İleride farkli sorularim olursa size danismak isterim.

      Delete
    2. Bu arada eklemeyi unuttum intenette ufak bir arastirma yaptim evet kendisi newyork universitesinin mutevelli heyeti uyesiymis hatta bu goreve getirilen ilk Turk olmus.

      Tekrar tesekkurler.

      Delete
    3. NYU'nun sitesinde mutevelli Heyet Listesi su sekilde belirtilmis:

      http://www.nyu.edu/about/leadership-university-administration/board-of-trustees.html

      kendisi bu listede yok su listede var gorudugum:
      http://steinhardt.nyu.edu/about/deans_council

      mutevelli heyeti uyeliginden ziyade Steinhard Dean's Council uyesi ve kendilerini soyle tanimlamislar:
      "The Dean’s Council of the Steinhardt School was formed in 2004 by Dean Mary Brabeck to provide advice and counsel on a wide range of issues including educational policies, operations and more. From a small group of founding members, the Council has grown to an intimate group of 20 alumni, parents and friends of the School. The Council is particularly active in the areas of external affairs, publicity, and fundraising"

      bu da basaridir tabii kendisi acisindan ama NYU mutevelli Heyeti diyince ben kendisinin bahcesehirde baskani oldugu mutevelli heyeti manasinda NYU mutevelli heyeti olarak algiliyorum biraz daha.

      Delete
    4. programlarin suresine bakarsak sanirim biraz daha tadimlik programlar. artik turkiye ogretim uyesi gonderirken bile yurtdisina 6 aydan az sure gondermeme karari aldi. bence biraz egitimden ziyade oralari gidip gordum kismi bakimindan heyecan verici:)

      Delete
  4. Ben turkce kaynaklara baktigim icin orada mutevelli heyeti seklinde yazmislar, sizin yazdiginiz daha dogru oldu.

    Anlasma sureleri cok degiskenlik gosteriyor sanirim erasmus tum universitelerde 6-9 ay. Abd de ki anlasmalari 1 akademik yila kadar suruyor gozukuyor ama kosullari bilmiyorum sadece en az gereken not
    ortalamasi ile dil yeterliligi belirtilmis.

    Bu bilgiler biraz daha seffaf bir sekilde web sitesinden erisilebilir olmali sadece bahcesehir degil diger universitelerde de detaylari bulmakta zorluk cekiyorum.

    ReplyDelete
  5. 21. yuzyil bilgiye ulasmanin kolay ama dogru bilgiye ulasmanin zor oldugu bir yuzyil olacak.asimetrik bilgi dagiliminin olmasinin birilerince en avantajli sekilde sunulmasina alismak lazim. insallah dogu tercihi yaparsin. basarilar

    ReplyDelete
  6. Araştırmalarıma devam ediyorum;

    Bahçeşeherin akademik kadrosu çok iyi; Yale, Harvard, Stanford, Boğaziçi, Marmara, Bilkent, Odtü, Leeds, London School of Economics, University of California, University of ESSEX, Galatasaray Üniversitesi, University of Oxford, Syracuse University, New York University gibi yerlerden master ve doktorasını almış hocaları var.(idari bilimler)

    Aynı zamanda Özyeğinin akademik kadrosuda çok iyi aynı şekilde.

    Bunlar araştırmaya ne kadar önem verirler bilmiyorum, ama türkiyenin ve dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almışlar.

    Bu arada bahçeşehir tıp fakültesini açamamış çünkü yök onayı gelmemiş, bilgi ünide bundan muzdaripmiş sanırım gazetede gördüm.

    Bununla beraber bahçeşehir de coop beni çok etkiledi. Firmalar stand açmışlar çok güzeldi.

    Tıp fakültesi olarak sanırım istanbulun en büyük hastanesi ile anlasmıslar ve çok önemli isimlerle anlaşmışlar araştırmaya önem vereceklermiş diye okudum web sitelerinde, umarım öyle olur da ilk 500 için hedefleri tutar.

    Benim tercihlere daha 1 sene var ama, sabancı bahçeşehir özyeğin koç gibi okullar bence en iyi vakıflar arasında puanıma göre ve bölüme göre tercihlerimi yapacağım.

    Teşekkürler.

    ReplyDelete
  7. Bu arada uluslararası anlaşmalar maksimum 1 yıllık yani dediğiniz gibi biraz tadımlık sanki, çift diploma vs gibi değil.

    ReplyDelete
  8. Çift diploma bir tek bilgide var liverpool üniversite ile onu da düşünebilirim. Çift diploma süper bir olay.

    ReplyDelete
  9. ben hala senin sadece tip mi yoksa baska programlari da mi dusundugunu tam anlayamadim:)ama cift diploma istegin varsa, bilgi iktisatta london school of economicsin diplomasi var. zaten onun ustune turkiyede cift diploma yok. liverpool universitesine gore de cok cok daha ust bir ligde hatta kendi liginde: oxbridge ve lse. bahcesehirin tip disinda dusundugun alani ne?

    ReplyDelete
  10. ben puana göre tercih yapacagım sayısalım ama biliyorsun işletme,iktisat girebiliyorum. tıpta ilgilimi çekiyor, bahçeşehir 2 tane dünyaca ünlü bilim adamı getirmis tıp fakültesine bir nevi tersine beyin göçü yaratmış. bahcesehir idari ve iktisadi bilimler kadrosu hem genis hem cok iyi. coop var cok iyi. yurtdısı cok iyi.

    lse programını inceledim, ama 3.00 falan diyor o çok zor ve riskli. liverpool programı ise direk girdiğinde sunny programı oldugundan gitmeme ihtimalin ortalama sorunu vs yok heralde. öteki 3.00 diyor ünideki arkadasım yapmak cok zor dedi.

    ReplyDelete
  11. bu liverpool üniyi yazacagım heralde bir sekilde tıp hayallerim tutmazsa. :)

    ReplyDelete
  12. neyse seneye tercih dönemi olunca puanlar belli olunca sizi rahatsız ederim :) şimdilik bu kadar.

    ReplyDelete
  13. lse tarafinda biyere gidemezsin turkiyede kursan ama gitmeden iyi bir diploman olur. ayrica tip okuyup bitirmeyi planlayan birisi zaten o kadar goze aldigi calismayla bilgide 3.00 ve uzerini rahatlikla tutturur. burslu basburu yapacaksan zaten kimse senden daha iyi olmayacak senden daha iyi olmayacaksa birileri de mutlaka 3.00 i gececekse en buyuk adaylardan biri sensindir.

    ReplyDelete
  14. Merhaba,
    Ben Marmara Üniversitesi İletişim mezunuyum,yüksek lisansımı MBA olarak yapmak istiyorum,İstanbul Üniversitesi MBA programına kabul edildim ancak eğitim dili Türkçe,iyi firmalarda çalışan tanıdıklarım ise Bilgi MBA 'yi önerdi bende başvurdum ve kabul edildim.Şimdi çok kararsızım sizce ne yapmalıyım?Devlet üniversitelerinin sadece isminin olduğunu düşünüyorum,özgeçmişimde zaten Marmara yazıyor.Ancak yine de eğitim kalitesi açısından hangisi üstün karar veremiyorum,İngilizce'yi de daha etkin kullanmamı sağlayacağı için Bilgi düşüncelerimde ön plana çıkıyor ama aklımı yine de İstanbul'un bana vereceği etiket çalıyor.Koç'a girmek bende isterdim ama belli bir kapasite sınırı var,zaten bu yüzden önde.Diğer taraftan bi seçim yapmam gerek,iş yoğunlugu,yol durumu benim için önemli değil,beni etkilemeyecek sebepler size göre hangi MBA daha iyi ve iş verenler hangi üniversiteye bakarlar?İstanbul Üniversitesi mi?Bilgi mi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba
      "İstanbul Üniversitesi MBA programına kabul edildim ancak eğitim dili Türkçe"
      bilgide de kismen turkce olacak ama odevler vesaire muhtemelen ingilizce olacak.bu en azindan terimlere asinaliginizi ve kagit ustunde ingilizce program bitirmis olmaniz acisindan avantaj kesinlikle.

      "iyi firmalarda çalışan tanıdıklarım ise Bilgi MBA 'yi önerdi bende başvurdum ve kabul edildim.Şimdi çok kararsızım sizce ne yapmalıyım?"
      oncelikle her iki kabul icin tebrikler.ben de bilgiyi onerirdim.istanbul universitesine gore is dunyasinda agirligi gorece daha fazladir. uzun suredir istanbul universitesinin sasali gunlerinden uzak.hukuk ya da tip gibi birkac alan disinda diger bircok alan disinda rekabetciligi dusuk.ozel sektor bunun farkinda. bilgi hem ingilizce egitim veren uni olmasi hem de hoca kalitesi acisindan daha iyi durumda.eger yurtdisindan gelen bir akademisyeni bilgi ya da istanbul uni isterse buyuk ihtimal bilgiye gider sartlar bakimindan. ustelik devlet unilerinde hasbelkader akademisyen olmus lisans master doktora tamamini ayni unide tamamlamis(negatif bir ozelliktir) bircok akademisyen bulabilirsin ama vakif unilerinde dusuktur. hocalarin bir kismi da aslinda bilgiden degil diger unilerden de olacaktir.yuksek lisans programlarinda devsirmeler olur siklikla. istanbul uniden biri gelirse iisi gelir zaten.ozel sektor de bu kalite farkinin farkindadir.

      "Devlet üniversitelerinin sadece isminin olduğunu düşünüyorum,özgeçmişimde zaten Marmara yazıyor."
      ben iletisim bolumu mezunu olmadigim icin iletisim bolumlerini karsilastiramam ama marmara iletisim ismini arada duydugum yeteri kadar ii bir bolumdur.genelde karsilastirmalarda marmara istanbuldan daha iidir ama cok rahatlikla soyleyebilirim ki marmara bile artik vakiflar kadar ii degil, orda akademisyenlik yapan bir hocadan marmaranin uzun suredir durgunluk doneminde oldugunu ve bundan yeni yeni kurtulmaya calistigini dinlemistim. lisans puanlarinda da bilginin gerisinde kalmis durumda.marmara geriye dusmeye baslamissa istanbul uniyi siz dusunun.

      "Bilgi düşüncelerimde ön plana çıkıyor ama aklımı yine de İstanbul'un bana vereceği etiket çalıyor."
      yukarida aslinda etiket olarak bilginin daha ii bir etikete sahip oldugunu soylemeye calistim. fakat birseyi ayirmak lazim. siz lisans basvuru degil yuksek lisans basvurusu yapiyorsunuz. lisansta bilgi universitesi burslusuyla burssuzu arasinda puan farki yuksektir. bazen bursluyla burssuz arasinda 300000 kisi girebilir. devlet unileri ise homojendir sonucta. bu devlet unilerindeki ogrencilere avantaj saglar rekabetcidir cunku. fakat bahsettigimiz master. ogrenci kaliteleri arasinda fark azalir yakindir kalite olarak ogrenciler birbirine. bu fark kapanmissa, hocalarda bilgi daha iyiyse ve bu bilinoyosa istanbul tercihi size ekstra bir etiket katmaz bilgiden mba icin konusuyorsak.

      Delete
    2. "Koç'a girmek bende isterdim ama belli bir kapasite sınırı var,zaten bu yüzden önde."
      bu konuda hemfikiriz:)ama kalitesi acisindan. ama birseyi de unutmayin master programlari lisans kadar secici degildir. bu noktada iktisadi dusunebilir universiteler. o nedenle kontenjana bakarak basvuru da yapilabilir.eger cok az ogrenci aliyorsa koc hem ihtimaliniz dusuk hem de rekabetciligi yuksek demektir zorlayabilir baya. ama yuksek kontenjan varsa sans denenebilir. kabul edilmezseniz kaybedecek birsey yok zaten umutsuzdunuz:) ama kabul halinde gayet dusunulebilir de.cunku onlar da sizin kapisiteli olup olmadiginizi dusunurek kabul etmistir eger kabul ettilerse. ben ne cok ogrenci gordum daha asagidaki unilerden yukaridakilere giden. acikogretimden gelip bahcesehire kabul alip bitiren nice ogrenciler var.sorun kabul almak. kabul aldiktan sonra dusunun zorlugu.ustelik 1.segment universitedir koc, cok sey degistirir.

      "İstanbul Üniversitesi mi?Bilgi mi?"
      tum yukaridakilerin birlesimiyle bilgi derim mba olarak. hoca kalitesi, ozel sektorde mba algisi istanbula gore daha iidir.ingilizcedir bu da ayrica ozel sektorce goz onunde bulundurulur. ama acikcasi kocun bilgi ve istanbuldan farki ile istanbulun bilgiden farki arasinda nuans var.ilki cok fark eder ama ikincisi inanilmaz derecede farkettirmez.fark vardir ama inanilmaz derecede degildir. sizin kisisel gelisiminiz bence ikisinin farkindan cok daha onemlidir. cok basit mantikla cince bilmek master yapmaktan sizi ozel sektorde daha avantajli kilar. cok sey katar. ya da program bilgisi vesaire. ama kisisel gelisim icin bilgi avantajlidir. cunku herkes ozel sektorden gelip mba yaptigi icin cok zorlamaz ogrenciyi. bu da kisisel gelisiminiz daha bol vakit ayirmaniz icin firsattir.istanbul ne kadar zorluyo cok emin degilim.

      ozyegini de goz onunde bulundurun derim.gidin gezin gorusun de.kalite olarak onlardan asagi olmaz. kisa donemde olmasa da uzun donemde avantajli bir universite olabilir sizin icin.

      Delete
    3. Sorduğum sorulara çok büyük bir önemle cevap vermeniz beni inanılmaz mutlu ve memnun etti,bu kadar detaylı bilgiyi kimseden alamamıştım umarım sizde hayatınızda hep guzel ve değerli cevaplarla karşılaşırsınız=)Verdiğiniz bilgilerle kararım şekillendi kesinlikle Bilgi olucak tercihim ANCAK kalbim hala koc'u istiyor çunku oranın bana verebilcegi şeylerin fazlasıyla farkındayım,koç'a giremeyeceğimi düşünmemin sebepi ingilizcemin yeterli olmayacağıydı.Koç (aynı zamanda Bogaziçi de) toefl ve gmat istiyor ve ben bu sınavları geçemezdim ancak bu sabah kalktığımda kafamdaki tek fikir,mayısa kadar iyice hazırlanıp bir kursa gidip gerekirse kopek gibi calısarak o sınavları geçmek oldu. Sizce ne yapmalıyım,hangi kurslara gitmeliyim kocun istedigi kriterleri basarabilir miyim?Bu konuda bir fikriniz var mı?Ve sizce bilgiye gitmektense boyle bi risk almaya değer mi çünkü bu yüksek lisans programımı 1sene daha ertelemem demek=)

      Delete
    4. http://www.mgmt.boun.edu.tr/content/view/282/218/lang,tr/
      Bu linke göre 30 kişi alan Bogaziçi bu ortalamalarda kişiler alıyormuş bu bneim için imkansız,koçta alım ve ortalamalar nasıl onu bilemiyorum.Ne yapmalı hiç bilemiyorum=)

      Delete
    5. hepimizin kalbi kocu istiyor.peki neden calisma deneyimi edindikten sonra mba yapmak degil? koc deneyim istiyorsa sizin koca deneyiminizi aktarmasi degil amaclari:) sizin aldiginiz egitimin pratikte ile daha ii birlesmesi icin. bir olumlu bir olumsuz konusayim:
      --- 50 kontenjan gayet yuksek bir rakam umut verici
      --- mba en genel hal oldugu icin her bolumden insanin basvurdugu bir bolum dolayisiyla talepte yuksek olacaktir elbette.
      ama yine de 50 ii bir rakam derim:)sorun su bu sekil top 3 unilerden kabul almama riski yuksektir.dolayisiyla risk al yaparsin demem ne durustce olur ne de rasyonel.buna kendi potansiyelinizi dusunerek gireceginiz sinavlar icin suanki durumunuzu olcerek siz karar verebilirsiniz.benimkisi anne modunda yaparsin ben sana guveniyorum olur o da rasyonel degildir:)
      dediginiz sinavlara ben kendim hazirlanmistim o nedenle kurslar konusunda bir fikrim yok. ama illa bir kursa gidecekseniz ingilizce kursundan ziyade toefl kursuna gidin.ikisi ayri seyler ve bol bol ingilizce dizi vesaire izleyin cok gelistirecektir.

      Delete
    6. bogazicindeki ogrenci profili hic de dusuk degil gordugunuz uzere. bu ortalama rakamlar daha yuksek olur bogazici lisanstan kabul alanlari cikarirsaniz.ornegin benim donemimde genelde ortalama olarak bounlular daha dusuktu disaridan gelenlerin ortalamasi daha yuksekti.cunku (iktisat bolumu icin konusuyorum) kendi ogrencilerinin ortalamasinin dusuk olmasinin nedenini ogrenim zorlugu seklinde dusunuyorlardi ve bu nedenle daha dusuk ortalamalarina ragmen bounlular programa aliniyordu. yani aslinda bogazici lisanstan kabul alanlari bir kenara koydugunda bu ortalamalar daha da yukselecektir.

      Delete
  15. Ayrıca hiç iş deneyimim yok ve 22 yaşındayım,,Koç deneyim de istiyor en az bir yıl olagandışı adaylar düşünme dahilinde olsada olagandışı bi aday olmayacağımı biliyorum=)

    ReplyDelete
  16. Tahmin edebileceğiniz gibi tüm günümü buna ayırdım ve araştırdığım kadarıyla Koç Mba 50 kişi alıyor.Bu az bir rakam gibi sizce ögrenci ortalamaları ne olur hangi özelliklere bakarlar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 yil bekleme icin birsey demem dogru olmayacagi icin onun hakkinda susuyorum ama eger bekleyecekseniz bu surede program koordinatoru ile iletisim kurardim kafasina ismimi yerlestirirdim.ben.... yim diyince hatirliyorum hatirlamaz miyim sizi dedirtirdim.tabii bundan once umudumun olup olmadigini sorardim. sonra referanslarimi check ederdim.koc ile baglantili bir referenasim var mi hocalarim koctan birilerini taniyor mu taniyorsa hangi boyutta benim icin orayi ararlar mi?bana bu kadar destek olurlar mi diye dusunur arastirirdim hocalarimi. tabii bir de gmat ve toefl potansiyelimi degerlendirirdim

      Delete
  17. Çok teşekkür ederim tekrar yorumlarınız için kararım herhalde Bilgi olacak.Bir sene kaybetmek istemiyorum ve yeni dönem için heycanlanıyorum,Levent Erden çok iyi bir program hazırlığı içinde olduklarını söylemiş twitter da acaba ne olacak merak ediyorum.

    ReplyDelete
  18. merhaba ben bu yil mimarlik için tercih yapacağim.Fakat bilgi ve bahçeşehiri yetersiz görüyorum.Koç da mimarlık olmaması nedeniyle oraya da gidemiyorum.İtu mimarlığı da az bir puanla kaçırdım.Şimdi planım arasında İTU veya BİLKENT e matematik bölümünden girip ikinci yıl çap veya yatay geçiş yapmak.Sizce olası bir şey mi bu?Kafamı çok kurcaliyor

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba;
      2000li yillarin basindan beri ben universite tercihlerini yakindan takip etmeye calisiyorum ve bu yonde egilimi olan tanidigim tanistigim hickimse bunu beceremedi. beceremedi dedigim kismi yatay gecis. evet boyle gecenler var fakat bu sekilde universiteye giripte sonradan gecis yapmayi planlayanlarin belkide %1i basarili olmustur. maalesef nice ogrenci bu sekilde tercih yapip, tercih yaptigi bolumde devam etmek durumunda kaldi gecis yapamadigi icin, hele de ITU gibi bir universitede hem yatay gecis hem de cap yapmak hic kolay degil. cok nadirdir cap yapan, extreme bir ogrenci olma durumundan bahsediyoruz. o nedenle sizi ve kapasitenizi tanimasamda dikey gecis ya da cap mantigiyla tercih yapmayi tavsiye etmem. Hele de ITU gibi bir universite icin hic tavsiye etmem. o dedikleriniz bilgi ya da bahcesehir gibi unilerde cok daha mumkun ama oralar da sizi tatmini etmiyor.

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba cg205@le.ac.uk adresine attiginiz maili gordum birazdan mailinize donecegim insallah.
      selamlar

      Delete
  20. Merhaba. Benim bu sene ki mf-4 sıralamam 15000 civarı.Geçen sene 42000 civarı idi. Ben elektrik elektronik mühendisliği okumak istiyorum. İyi bir yer gelmediği için özellikle de İstanbul da okumak istediğim için birdaha sınava girdim ve bu sıralamayı elde ettim. Bu sıralamada İstanbulda tam burslu tutan üniversiteler: Özyeğin Üniversitesi(İng), İstanbul Şehir Üniversitesi(İng), Bahçeşehir Üniversitesi(İng) ve Yeditepe Üniversitesi(İng). İstanbulda olup tutma ihtimali olan üniversiteler: Koç Üniversitesi %50 burslu (İng), İstanbul Bilgi Üniversitesi (İng)(UOLP-Liverpool Ü) tam burslu, Fatih Üniversitesi (Türkçe) tam burslu. Ankarada tutan üniversite-sıralamama en yakın olan-Hacettepe Üniversitesi. Ve galiba bu sene TOBB üniversitesi %75 burslu kontenjanından 5 kişi alacak ama hangi sıralamalardan alacak bilmiyorum. Söylediğim gibi İstanbulda okumak önceliğim.Bu üniversitelerden hangisi benim gelişmemde daha faydalı olur, bu üniversitelerin hangilerinin hazırlık kursları benim İngilizcemi geliştirmemde daha fazla yararı olur, bu üniversitelerin hangilerinin Erasmus olsun, World Exchange olsun veya staj olsun vb. konularda yurtdışı bağlantıları daha iyi? Belki bazılarına göre üniversite seçerken fazla önemsenmemelidir ama ben seçeceğim üniversitenin kampüsünün iyi olmasını isterim. Yeşillik olsun spor imkanları olsun her konuda. Yada her konuda demeyeyim de çoğu konuda diyeyim. Fazla üniversite saydım ama birkaç tanesi hakkında bilgi verseniz de yeterli olur. Mesela: Bahçeşehir üniversitesi (Bu üniversitenin özellikle kampüsüm dünya sloganıyla başka ülkelere göndermesi hele ki Amerikadaki Silikon Vadisine göndermesi ve orada bulunacağın süre boyunca Stanford Üniversitesinin hocalarından ders alacak olmak beni bu üniversiteye biraz yaklaştırıyor. Ama koşullarını bilmiyorum. Mesela orada ne kadar kalınacak, not ortalaması kaç olmalı veya not ortalamasına göre değil de parayla mı gönderecekleri hakkında en ufak bir bilgim yok. Çünkü parayla olduktan sonra anlamı yok. Para verecek olsam Koç %50 bursluya giderim ki zaten o kadar para verecek durumumuz da yok. Bir de boğaz kenarında olması da etkilemiyor değil yani.),Özyeğin Üniversitesi (Bu üniversitenin de iyi olduğunu söylüyorlar ama yurt dışı bağlantıları bildiğim kadarıyla çok da iyi değil. Mesela Amerikaya öğrenci göndermiyorlar diye biliyorum. Veya staj konusunda büyük firmalara staja başka şehre gönderebiliyorlar. Örneğin Vestel firmasında staja Manisaya, adını hatırlayamadım ama başka bir firma için Kayseriye gönderiyorlar gibi. Sanki staja kabul ettiler de sen istemiyorsun diyebilirsiniz ama neden İstanbulda değil bu stajlar diye ister istemez acaba dedirtiyor bu durum. Kampüsü güzel ama yeri galiba uzakta.), Bilgi Üniversitesi (Bu üniversitenin de tutma ihtimali ne kadar da az olsa çift diploma programını düşünüyorum.Son sene Liverpool da okuyacak olmak ve çift diploma sahibi olmak güzel bir şey olsa gerek. Ama internette bazı şeyler söylüyorlar: Bilgi Üniversitesi küçülme yolunda, bir kampüsünü kapattı, yoğunluk arttı, yemekhanede kuyruklar uzadı, masalar yetmiyor, yoğunluktan başka yerlere sınıflar açıldı ama sınıflar çok kötü arka tarafta oturanlar zor duyuyor gibisinden. Youtubeda bilgi küçülme yolunda yazarsanız çıkıyor bununla ilgili öğrencilerin görüşleri. Ne kadar bir videoda söylenenlere çok itibar etmememiz gereksede ister istemez insanı tedirgin ediyor bu durum). Şimdilik sorularım bu kadar. İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Şaka bir yana bu konular hakkında gerçekten bir bilgi sahibi değilim. Ankarada oturduğum için bu üniversitelerin tanıtım günlerine de gidemedim imkan olmadı. Şurada tercihlerin bitmesine 3 gün kaldı bırakın hangi üniversiteyi seçeceğimi daha tercih listemi bile oluşturamadım. Düşünün artık halimi. Büyük bir ihtimal okurken bile yoruldunuz ama diliniz döndüğünce cevaplamaya çalışıranız çok memnun olurum. Şimdiden sizi yorduğum için özür dilerim ve mesajımı okuduğunuz için de teşekkür ederim. Hayırlı Ramazanlar.

    ReplyDelete
  21. az once mail attim. mailine bakabilirsin:)

    ReplyDelete
  22. Mesajınıza geç cevap verdiğim için kusura bakmayın ve hiç zorsunmadan sorularıma cevap verdiğiniz için de teşekkür ederim. Ben de dediğiniz gibi Özyeğin Üniversitesini ilk sıraya yazmayı düşünüyorum. Ama ikinci sıra hakkında tereddütlerim var. Çünkü Özyeğin Üniversitesi geçen sene elektrik elektronik mühendisliğini 16600 ile kapattı ve ben ne kadar 15000 inci de olsam ' Tutmama ihtimali var, sıralamalar yükselecek ' diye duyumlar alıyorum. Bu yüzden ikinci sıranın önemi daha da artıyor. İkinci sıraya yazmayı düşündüğüm üniversiteler: Bahçeşehir Üniversitesi ( İngilizce tam burslu ve geçen sene 18600 ile kapatmış. Kontenjan 9 kişi.), İstanbul Bilgi Üniversitesi ( İngilizce tam burslu. Geçen sene 14500 ile kapatmış ve kontenjan 1 kişi. Ama bu sıralama Liverpool Üniversitesine gidişli olan sıralama normal İngilizce tam burslu sıralaması 25500.) ve İstanbul Şehir Üniversitesi ( İngilizce tam burslu ve geçen sene 18300 ile kapatmış. Kontenjan 4 kişi. ), tabi Fatih Üniversitesi ( Türkçe tam burslu ve geçen sene 14700 ile kapatmış. Kontenjan 5 kişi.) de aklımdan geçmiyor değil. Sanırım siz bu üç tercih arasından veya dört tercih arasından İstanbul Şehir Üniversitesini tercih ederdiniz ama ne bileyim biraz tereddütlerim var. Fakat ikinci tercihin tutma ihtimali de olduğu için ince eleyip sık dokumak lazım. Şimdi Örnek veriyorum Fatih Üniversitesinde 6 tane profesör var, İstanbul Bilgi Üniversitesinde 3 tane profesör var, Özyeğin Üniversitesinde ve Bahçeşehir Üniversitesinde ikişer profesör var, İstanbul Şehir Üniversitesinin bilgisayar mühendisliğinde 3,endüstri mühendisliğinde 2 profesör olmasına rağmen elektrik elektronik mühendisliğinde hiç profesörün olmaması biraz düşündürüyor açıkçası. (Tabi hocalar doktoralarını iyi üniversitelerde yapmışlar ona lafım yok ama ister istemez bende bir tedirginlik yaratıyor.). Şimdi İstanbul Şehir Üniversitesini daha çok Bahçeşehir Üniversitesi ile kıyaslıyorum. Mesela ikili anlaşmalarda dediniz ki Bahçeşehir Üniversitesinin Kampüsüm Dünya projesi hakkında detaylı bir bilgi bilinmiyor ve paralı olma ihtimalinin yanında giden kişi sayısıda çok fazla değil ama İstanbul Şehir Üniversitesinin ikili anlaşmaları ( İkili anlaşmalardan kastım erasmus ile gidilmeyecek ülkelerdeki üniversiteler. Misal Amerikadaki üniversiteler.) paralı ve buda normal şartlarda benim kesin olarak gidemiyeceğimi gösteriyor. Bu yüzden Bahçeşehir Üniversitesinde ne kadar düşük bir ihtimal de olsa gitme ihtimalinin olması beni biraz daha bu tarafa çekiyor. Diğer bir durum da demin bahsettiğim gibi Bahçeşehir Üniversitesinde 2 tane profesör var fakat İstanbul Şehir Üniversitesinde hiç profesör yok. Bir başka durumda kampüs. İkisinin de kampüsü küçük imkanları kısıtlı ama burda da Bahçeşehir Üniversitesinin hem merkeze daha yakın olması hem de deniz kıyısında olmasıyla daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Yani benim için Bahçeşehir Üniversitesi İstanbul Şehir Üniversitesine göre kafadan 3-0 önde. Sizce kıyaslamalar konusunda yanlış mı düşünüyorum, saçma sapan şeylere mi takılıyorum ? Yani şuan kafamdaki sıralama şu şekilde:
    1-Özyeğin Üniversitesi
    2-Bahçeşehir Üniversitesi veya İstanbul Bilgi Üniversitesi ( UOLP-Liverpool )
    3-İstanbul Bilgi Üniversitesi ( UOLP-Liverpool ) veya Bahçeşehir Üniversitesi
    4-İstanbul Şehir Üniversitesi
    5-Fatih Üniversitesi ( Tr )
    6-Hacettepe Üniversitesi
    7-TOBB Üniversitesi ( İngilizce %75 burslu. Bu sene açılacak ve kontenjan 5 kişi. ) ( Bu ekstra bir durum. Çünkü hem Ankarada oturuyor olmamız hem de Koç Üniversitesinin %50 ama TOBB Üniversitesinin %75 burslusunun tutabilecek olması bu ihtimali ortaya çıkardı. Ama Koç Üniversitesinin %50 sini tercih ederdim. Ama dediğim gibi bu durum kesin değil.)
    8-İstanbul Bilgi Üniversitesi
    9-Yeditepe Üniversitesi
    10-Marmara Üniversitesi
    11-Gazi Üniversitesi
    12-Kadir Has Üniversitesi
    13- İstanbul Üniversitesi

    ReplyDelete
    Replies
    1. profesor sayisina takilma. bu genelde dusulen bir yanlistir. bir universitede ne kadar cok prof o kadar iyi kalite anlayisi oluyor ama bu en buyuk hatadir. profesor dedigimiz insan universitelerin vitrinindeki insandir yani ogrencilerine gururla sundugu kisilerdir ama iyi egitim almana katkisi yoktur bu insanlarin. soyle ki: profesor olana kadar bu insan belkide 25 sene calismis didinmis emek harcamistir, profesorluk derecesi alindigindan itibaren artik misyonunu tamamlar bu insanlar. calisacagini calismis verecegi emegi vermistir. o nedenle heyecanini yitirmistir. docentler oyle degildir o kadar emek harcamamistir o nedenle ogrenciden vesaire bikmamistir.
      yine sehir universitesi icine sinmiyorsa 4. siraya koyabilirsin. bence 2. siraya bilgi universitesini yaz bahcesehir yerine. tek kontenjani doldurmak o tek kontenjanin sahibi olmak hem sana okulda prestij saglar hem de bahcesehirin gonderme ihtimalinden daha iyi bir ihtimaldir. hicbir zaman bahcesehiri alta yazmasaydim orda okusaydim diye kendine sitem edecegini sanmiyorum cok buyuk bir aksilik gelmezse bilginin basina.4. siraya sehiri yazdiktan sonra 5. siraya eger yazacaksan TOBB 6. bilgi 7. fatih 8.yeditepe 9 marmara 10 hacettepe 11 kadir has 12 istanbul 13 gazi yazilabilir. eger bahsettikleri tip ve hukuk artisi 4000-5000 arasi gercek ise mutlaka siralama geriye gidecektir, suphen olmasin

      Delete
  23. veya sıralama aynı kalacak şekilde en üste Fatih Üniversitesi ( İngilizce tam burslu ve geçen sene 11300 ile kapatmış. Kontenjan 5 kişi.) ni mi yazayım bir şansımı deneyeyim diye? Sizce liste nasıl, birde siz bir liste yapabilir misiniz kendinize göre?
    Ayriyeten size bir soru sormak istiyorum. Siz Bahçeşehir Üniversitesinde okumuş ve İstanbul Bilgi Üniversitesinde asistanlık yapmış olmanıza rağmen bana verdiğiniz cevapta İstanbul Şehir Üniversitesinin; Bahçeşehir Üniversitesinden ve İstanbul Bilgi Üniversinden daha iyi olduğunu söylemiştiniz yani verdiğiniz cevaptan ben bunu sezdim. Bunun sebebi nedir? Evet siz diğer yazınızda başka birisine Bahçeşehir Üniversitesinin ve İstanbul Bilgi Üniversitesinin akademisyenlerinin araştırmadan uzak daha çok popülerlik taraftarı olduğunu söylemiştiniz ( Birkaç akademisyen dışında ) ama bu durum mühendislik bölümlerinde de mi böyle, yani bu üniversitelerin hiç mi bir albenisi yok İstanbul Şehir Üniversitesine göre? Git gide sizi daha çok yormaya başlıyorum değil mi? Merak etmeyin büyük bir ihtimal bu son sorum olacak üniversite tercihleri ile ilgili. Tabi bu biraz da size bağlı, eğer çabuk cevaplandırırsanız araya bir soru daha ekleyebilirim ( Şu ana kadar gördüğümüz eğitimin bir sonucu ). İnşallah 10-12 ye kadar cevaplandırabilirsiniz de ben de dershanenin yolunu tutarım. Şimdiden herşey için çok teşekkürler. Umarım hayırlısı neyse o olur.

    ReplyDelete
  24. obur universitelerin sehre gore avantajlari var tabii. suanda bikere daha populerler daha cok kisi tarafindan taninmaktalar, daha oturmus universiteler. elektornik muhendisligi hakkinda cok net bilgim yok ben iktist bolumundeydim ve o nedenle genel olarak konusabiliyorum. fakat sunu gordum sehir universitesi populer olmak, reklamlarla ogrenci cekmeye calismak ve gerekirse oyunun kurallarin disina cikartmak niyetinde degil. yavas yavas buyumeyi dusunen, kalitesini ortayakoyup bu kalitenin ileride knedilerini iyi bir noktaya getirecegi inanciyla tamamen onurlu ve duzgun bir sekilde egitimcilik yapiyorlar. benim baktigim hemen hemen tum bolumlerde inanilmaz bir kalite vardi hocalarin. en iyi okullarda egitim gormus dinamik bir kadro. diger universiteler gibi artik emeklilik caglarinda biraz da para kazanayim ya da rahat edeyim diyen ici gecmis profesorleri getirmektense. ve bu universitenin insanlari dunya gorusu olarak da vizyon olarak da hakikaten cok kaliteli insanlar.

    ReplyDelete
  25. Bu tercih zamanında sorularımı içtenlikle yanıtladığınız için teşekkür ederim. Görüşmek üzere hoşçakalın.

    ReplyDelete
  26. insallah istedigin yer gelir ve hatta beni de bilgilendir

    ReplyDelete
  27. Merhaba, Muhasebe Denetim alanında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum, aynı zamanda mesleki terimlere aşinalık katacak düzeyde bile olsa İngilizce mi geliştirmiş olmayı da hedefliyorum. Bilgi ve Bahçeşehir arasında değerlendirirsek, hangisi daha faydalı olur sizce? Teşekkürler.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. merhaba,

    Master için sizce bilgi finansal ekonomi mi daha kaliteli bir eğitim sunar bahçeşehir Finansal ekonomi mi ?
    Ayrıca doktora için bu iki okuldan hangisi daha prestijlidir.
    Yani hangisinin diploması daha çok satar ve albenisi vardır....

    Teşekkürler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. elbette bilgi finansal ekonomi dahaa iyidir. bilgi finansta oral erdogan isin basindaydi. cok basarili ve isi bilen piyasayi cok yakindan takip eden yemis yutmus bir isimdir. en son gordugumde finansin basindaydi ama tekrar bakmakta fayda var. bahcesehiri bilgi kadar basarili bulmuyorum finansal ekonomide. konu doktoraysa hele kesinlikle bilgi finansal ekonomi. bahcesehirin birkac doktora programini biliyorum, cok berbat ve kalitesinin cok cok altinda:(

      Delete
  30. Merhaba, isletme bolumunu okumayi dusunuyorum ancak universiteye karar verebilmis degilim. Yeditepe ve Bahcesehir akademik kadrosuyla iyiymis gibi geldi bana. Hangisini tavsiye edersiniz ve nedeni nedir ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kusura bakmayin cok gec gordum bu soruyu:( bahcesehirin kadrosu ve olanaklari yeditepe universitesine gore cok daha fazla. bahcesehir artik kalburustu bir universite. yeditepe eskiden daha sasali bir universiteydi ama bilgi ve bahcesehirin atagina cevap veremedi. ozyegin ve sehir gibi unilerin acilmasiyla da vasat bir noktaya dogru yerlesmeye basladi ama yine de bircok devlet universitesinden daha iyi.

      Delete
  31. Merhaba, dill-1'den 4415'inci sıradayım İstanbul Üni. Amerikan Kültürü ve edebiyatını kazanma ihtimalim var ancak ben dilden bir bölüm okuyup daha sonra medya sektöründe bulunmak istiyorum. Ve devlet üniversitesinin bu konuda bana katkıda buluncağından şüpheliyim ama diğer bir açıdan bakınca da İstanbul üniversitesi çok köklü bir üniversite ve rehber hocam iş hayatında önemli olanın üniversite adı olduğunu bu yüzden de İstanbul üniversitesine öncelik tanımam gerektiğini söylüyor. Bunun dışında araştırmalarıma ve çevremden aldığım yorumlara göre Bilgi Üniversitesinin bu konuda (medya) oldukça imkana sahip olduğunu öğrendim. Bilgi Üni. karşılaştırmalı edb. %50 burslu'ya girebiliyorum sizce bu bölümün ve üniversitenin bana sağlayacağı imkanlar nelerdir? Son olarak da Yeditepe Üniversitesi yine %50 burslu çeviribilim oluyor.Bu üç bölüm ve üniversite hakkındakı yorumlarınızı alabilirsem ve sıralamamı nasıl yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden çok teşekkürler.

    ReplyDelete
  32. istanbul universitesi koklu bir universite elbette ama artik is dunyasi bilgi universitesini ve yeditepe universitesini de biliyor. belki de sizi ise alacak kisi bu universitelerdne birinden mezundur??? cunku artik bilgi ve yeditepe mezunleri is dunyasinda iyi yerlere gelmeye basladilar. artik tecrubeliler de o yerlestikleri islerde. yani artik yeni baslamis guclu olmayan pozisyonda olmaktan ziyade gayet karar verici noktaya geldiler bu universitelerin mezunlari.

    bilgi ve yeditepe artik yeterince eski uniler. istanbul universitesi kadar koklu olmasalar da is dunyasinda hele de medya dunyasinda bilinmemeleri mumkun degil. verdikleri egitim acisindan da istanbul universitesinden cok daha iyiler ve iyi yerlere ogrenci gonderiyorlar. o nedenle basta bilgi sonra yeditepe dogru tercih olur. en sona da istanbul olur bu 3 universite arasinda.

    ReplyDelete
  33. Mimarlikta Bilgi mi Bahcesehir mi? Hangisini tavsiye edersiniz

    ReplyDelete
  34. Merhaba,
    Bilgi birikiminizi paylasmaniz ve gosterdiginiz ilgiden dolayi sizi takdir ettim.
    Bahcesehir Executive MBA programina basvurdum ve kabul edildim. Koc, Bogazici gibi universitlere basvurmama sebebim kabul zorlugunun yani sira, programinda daha zor (ve pahali) olmasi oldu. Kolay ilerleyebilecek bir program bana daha uygun. Executive MBA programi ile daha guclu is ingilizcesi, nitelikli bir cevre ve Istanbul is imkanlarina daha iyi adapte olamak gibi hedeflerim var.
    Bir Bogazici diplomasi kadar degerli olmasada, bahcesehir diplamasinin da piyasada iyi is yapabilecegini umuyorum.
    Bu konularda yorumunuzu paylasirsaniz, memnun olurum.

    ReplyDelete
  35. Bende bu sene Iletisim Fakultesi Halkla Iliskiler tercih edicem. Bilgi ve Bahcesehir arasinda kaldim. Sizce hangisi daha iyi Iletisimde? Hem egitim olarak hem de ileride is dunyasi icin?

    ReplyDelete
  36. Merhabalar, Hukuk bölümü icin bunlardan hangi vakif üniversitesini önerirsiniz? (Bahcesehir. Sehir uni, FSMVU )

    ReplyDelete
  37. Merhabalar, Hukuk bölümü icin bunlardan hangi vakif üniversitesini önerirsiniz? (Bahcesehir. Sehir uni, FSMVU )

    ReplyDelete
  38. Merhaba,
    Bahçeşehir mi, Özyeğin mi yoksa Bilgi işletmeyi mi yazmalıyım

    ReplyDelete
  39. Another great information, i like this kind of blog information really very nice and more new skills to develop after reading that post.
    GMAT Classes Chennai

    ReplyDelete
  40. Psikoloji Eğitimi Bilgi üniv. mi Ypksa Bahçeşehir mi ? Öneri yorum ...?

    ReplyDelete
  41. Merhaba ben elektrik elektronik düşünüyorum. Özyeğin mi?Bahçeşehir mi? Bilgi mi? Yeditepe mi? Yoksa şehir mi? Daha çok özyeğin ile behçeşehir arasında kaldım.

    ReplyDelete
  42. Thank you for some other informative website. The place else may just I get that kind of information written in such a perfect method? I have a venture that I am simply now running on, and I’ve been at the glance out for such info. ukrayna ulusal havacılık üniversitesi

    ReplyDelete
  43. İnternet sitenizi çok beğendik. bilgim.net adresine de bekliyoruz.

    ReplyDelete
  44. Bahçeşehir Endüstri Mühendisliği CV'deki prestiji açısından nasıldır sizce acaba? İmkanları güzel fakat puanım Sabancı'ya da yetiyor. Fakat Bahçeşehir yüzde 50 burslu okumak dağ başındaki Sabancı'da ücretli okumaktan daha cazip geldi bana. Yanlış mı düşünüyorum. Bahçeşehir her sene olanaklarını ve eğitimini geliştiren bir üniversite diye düşünüyorum.

    ReplyDelete
  45. Sabancı varken Bahçeşehir mi?Gülmeyeceğim...

    ReplyDelete

yorumlarinizi her zaman yazabilirsiniz, birbirimizden birsey ogrenmek adina...