Friday, January 6, 2012

ic borclanmada faiz yontemleri

mahfi egilmezin hazine adli kitabindan alinmistir.

ic borclanmada faiz yontemleri 3 cesittir: normal faiz, iskontolu kagitla borclanmada faiz ve kuponlu kagitla borclanmanin faizi.
i) normal faiz: normal faiz ornegin 100 tl borclanacaksa hazine, bunun icin 100 tl ye istenen basit faize bakilir. yillik faiz olarak ornegin %10 veriliyorsa hazine 110 tl odeyecektir yil sonunda. ya da hazine 6 aylik vade ile satsaydi bonoyu ve 6 aylik faiz %5 olsaydi bunun bilesik faizini hesaplarsak 105*0.05=5.5 toplam faiz=5+5.5=10.5 olacakti bu sefer demek ki bilesik faiz % 10 degil 10.5 olmaktadir.

ii)iskontolu kagitla borclanmada faiz : yazili degeri 100 tl olan bir yil vadeli bir tahvil dusunelim ve hazine bunu iskntolu ihale yontemiyle satsin. normal faiz ile satacak olsaydi ihaleye girenlere su soruyu soracakti: 100 tl borc vermek icin kac lira faiz istersiniz?. halbuki iskontolu satista bir yillik vadenin sonunda 100 tl olarak tahsil edeceginiz bu kagida su anda kac lira verirsiniz? aslinda ikisinin mantigi ayni. birisi yukari dogru sorarken digeri asagi dogru sormakta. ornegin ihaleye girenlerden birisi 93 tl dediginde, bunu normal faiz uzerinden dusundugumuzde 7/93=%7.5 faiz ile vermeyi lanliyor ihaleye giren.

iii) kuponlu kagitla borclanmanin faizi

: belirli donemlerde faiz odemeleri olarak cikarilan tahviller, uzerlerinde kupon tasidiklari icin kuponlu tahvil olarak anilirlar. ornegin 6 ayda bir faiz odemeli 1 yillik bir tahvilin uzerinden koparilip tahsil icin verilmek uzere 2 adet faiz kuponu bulunur. bunlardan ilki 6. ayda, ikincisi ise vade sonunda anapara ile birlikte tahsil olunur. bunun esas itibariyle normal faizden bir farki yoktur.

No comments:

Post a Comment

yorumlarinizi her zaman yazabilirsiniz, birbirimizden birsey ogrenmek adina...